За цитатите

Когато бях ученик често попадах на книги, в които хубавото бяха само цитатите. Цитати от далечни и непознати за мен философи. Започнах да подчертавам тези места отстрани на страниците с вълнообразна линия. После преглеждах втори път книгата, като търсех и прочитах само вълнообразната част от нея.

След това в дългата цели две години без един ден казарма (за мое щастие в авиацията) носех едно много малко тефтерче в горния си джоб и там имах записани голям брой вълнообразни мисли. По същото време и на същото място открих Мишел дьо Монтен и разбрах колко умни и забавни книги могат да бъдат написани чрез и около цитати.

По-късно, вече студент, прочетох, че Валтер Бенямин имал намерение да издаде книга, съставена само от цитати.

Когато в средата на 90-те започнах да пиша Философия на правото с изненада открих, че най-интересната книга след Кодекса на римляните, до която успях да се добера в тогавашната книжна оскъдица, беше бароково пищната откъм цитати De jure belli ac pacis libri tres на Hugo Grotius, която открих на руски език в Университетска библиотека.

След това започнах да издавам антологии. Предпочитах късата форма пак от преданост към концентрираните места.

Днес, много години по-късно, реших да направя едно блогово продължение на войнишкото ми тефтерче. Може би някой накъде ще има някаква полза от него.

Особено ако не обича да чете вестници и да гледа TV.

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a comment